...

Loading

WP Shoutbox

Online
  • 0 Členovia
  • 5 Hostí.
Archív článkov

MASTERS WORLD CUP 2010

Vtedy dávno sa nedalo  ani len predpokladať, že budem môcť opätovne obdivovať panorámu smelo sa vypínajúcich lyžiarskych mostíkov vo švédskom Falune. Po trojročnom úsilí sa pre piatich bežcov a jedného šoféra podarilo získať devízové prostriedky na slávny VASALOPPET. Koncom zimy 1989 Šaňo Hýroš, Dušan Lipták, Jožo Štec, Jožo Tomečko a Jožo Trišč spolu s vodičom Imrom Polákom vyrazili na sever Európy v skriňovej Avii. Tá im bola počas celého športového zájazdu všetkým –kuchyňou, jedálňou, spálňou, prezliekárňou ako aj priestorom pre voskovanie lyží. Všetci piati prešovskí pretekári úspešne zdolali najstarší a najdlhší pretek na svete 90 km dlhý. Jeho štart je v Sälene a cieľ v More. Cestou domov neobišli už vtedy svetoznáme stredisko zimných športov Falun. Najviac si pridali aj návštevu Stockholmu.

Návrat do Švédska sa im podaril vďaka tomu, že miestom tohtoročnej  MASTERS WORLD CUP bol práce Falun. Slovenskú republiku n a týchto svetových seniorských hrách v behu na lyžiach reprezentovali dve ženy a šestnásť mužov. Zopakoval som si cestu v aute, ale tentoraz v komfortnej dodávke Renault. A to ešte po kvalitných vozovkách dialničného typu. Z Novej Lesnej sme vyrazili 17.2. o šiestej ráno a s prestávkami na nakladanie batožiny, lyží pre všetkých pretekárov, prestávok na odpočinok vodičov Vlada Staroňa a Ľuba Kollára sa nám pošťastilo stihnúť trajekt v nemeckom Sassnitz, ktorý sa vydal na štvorhodinovú plavbu. Nad ránom nás uvítal pre nás hokejo slávny Göteborg. Druhý deň na obed bolo nás osem už ubytovaných v turistickej ubytovni Vandrahmen vo Falune. Zostávajúcich desať našich účastníkov svetových majstrovstiev pricestovalo z Bratislavy do Stockholmu vzdušnou cestou.

Počas slovenských lyžiarskych výprav  je zaužívané , že si stravu pripravujú sami. Aj teraz sa pretekárky Hanka Staroňová a Evka Gregušová podujali variť pre všetkých z dovezených potravín získaných prevažne  sponzorstvom. Z obľúbených dobrôt sme mali aj jogurty, pomazánky a syry od Milk Agro zo Sabinova. Prakticky len raňajky si pripravoval každý sám. Tie sa najmä pred pretekmi skladajú prevažne z ovsených vločiek zmiešaných s hroznovým cukrom ochutených hrozienkami, orechmai a čokoládou.

Čo ma pred tým na majstrovstvách vo fínskom Rovaniemi , ako aj tu vo Falune prekvapilo, že sa obyvateľov a ich návštevníkov dennodenne pripravujú bežecké stopy, trate pre snežné skútre včítanie niekoľko desiatok km päť metrov širokých korčuliarskych dráh na okolitých jazerách. A napokon musíte si začať zvykať na povestný kľudný život severanov, zvýraznený v neskutočne ohľaduplnej automobilovej premávke. Najviac, stále sa tu očividne nekradne. Ponechať hocikde lyže, oblečenie, bicykel a nezamykať pri opustení auta je ešte bežný jav a ani vám sa nestalo, že by ste hoci aj na druhý deň nenašli to, čo ste si pred tým odložili.

Seniorské majstrovstvá sveta v behu na lyžiach sú organizované pre mužov a ženy v kategóriách po päť rokov a to od tridsiatich  do 85 vyššie. Podľa veku sú pripravené trate v dĺžke 5 až 45 km ako pre klasickú, tak i korčuliarsku techniku. Každý reprezentant sa môže prihlásiť na tri preteky a byť najviac účastníkom štafety 4 krát 5 km. Masters world cup sa uskutočnil v dňoch 18.-27. 2. Na slávnostnom začatí bolo prítomných bezmála 1100 pretekárov z 26- tich štátov. Ako perličku uvádzam , že našu slovenskú zástavu niesla košická študentka, ktorá je vo Falune na ročnom výmennom štúdiu. Počas prvých dní nás sprevádzala pravá sibírska zima. Nad ránom klesala teplota až na -28 C. V dňoch 20.-22.2 pretekári štartovali pri teplote -18 C za hustého sneženia a víchrice. Po prvý krát za mojej viac ako šesťdesiat ročnej pretekárskej šnúry som 15 a 10 km bežal pri pocitovej teplote -25 C. Päťsto metrov po štarte mal som pocit akoby vo mne namiesto pľúc hrkotali dve ľadové hrudy. Bŕŕ- ešte teraz mi behá mráz po chrbte. Lenže, pre severanov je to bežné prírodné prostredie. Keď k tomu pridáme  ich vynikajúcu kondíciu je jasné, že na každom kilometri som na najrýchlejších strácal najmenej minútu. Oveľa priaznivejšia klíma bola počas záverečných pretekov na 30 a 45 km. Príjemných -7 až -5 C, ľahučké snehové páperie a sem-tam mrazivé papršteky  slniečka, putujúceho nízko nad zemským povrchom, pôsobili na nás všetkých zúčastnených ako dar a odmena.

Záverečného banketu v obrovskej športovej hale , ktorá je súčasťou komplex ukrytých ľadových ihrísk, plavární, telocviční, areálu športového gymnázia sa zúčastnilo   viac ako 1300 pretekárov, organizátorov a hostí. Výborná atmosféra na záver umocnila priateľské stretnutia športovcov v našom prípade najmä v susedstve sediacimi Rusmi a ukrajincami.

Veľkú radosť medzi slovenskými seniorskými reprezentantmi vyvolala bronzová medaila v behu mužov na 45 km voľnou technikou, ktorú získal v kategórii 45-50 ročných  Milan Chromý z Kremnice. V cieli mu namerali čas 2:14 hod. Bolo to prekvapenie nielen pre nás, ale aj pre jeho súperov. Svoju vynikajúcu formu preukázal aj v predchádzajúcom preteku na 10 km, kde mu patrí štvrtá priečka.

Ďalšie úspešné športové vystúpenia boli nasledovné. Anna Staroňová zo Závažnej Poruby v kategórii 60-64 ročných na 30 km dobehla piata v čase 2:11 hod. a šiesta na 15 km za 1:05 hod klasickou technikou. Eva Gregušová z Liptovského Mikuláša dosiahla na 30 km klasicky v čase 2:13 hod desiate miesto a to v kategórii 50-55 ročných. Piate miesto v behu na 45 km klasicky v kategórii 40-45 rokov získal Dušan Augustiňaák z Popradu a tináste Ľubomír Kollár z Novej Lesnej v čase 2:22 a 2:25 hod. V preteku na 30 km voľnou technikou sa najviac darilo Richarodovi Demeterovi ( 40-45 rokov), ktorý dobehol v čase 1:35 hod. na siedmom mieste a šiesty bol v behu na 45 km v čase 2:20 hod.

Slovesnká štafeta 50-55 ročných v zložení Kollár, Augustiňák, Beliansky a Chromý bola piata , keď im v cieli za 4 krát 5 km namerali hodnotu 1:01,17 hod. V kategórii 60-65 ročných , siedme miesto obsadila naša štafeta v zložení Valent, Matejka, Bartko, Husovský s časom 1:16, 10 hod. Z Prešova vo Falune štartoval Juraj Husovský  ( CAPPO)  a Jozef Štec ( CAP). V kategórii 65-70 ročných Husovský absolvoval 15 km v čase 1:10, 07 hod a 30 km za 2:04,52 hod. voľnou technikou. Tie isté  náročné trate Štec v kategórii 70-75 ročných zabehol za 1:10,18 hod. a 2:15,22 hod.

Po ukončení svetového lyžiarskeho sviatku seniorov nastala kuriózna situácia. My ôsmi, ktorí sme cestovali po zemi boli sme doma oveľa skôr ako desať našich  ,,letcov,,.  Spoločnosť Rainer im zrušila naplánovaný let zo Stockholmu do Bratislavy. Po neuveriteľných peripetiách  museli si zakúpiť nové letenky do Viedneu Nicky Laudu.

Predseda združenia slovenských veteránov v behu na lyžiach Vladimír Staroň zo Štrby a nadšenci pre tento šport bratia Šiarnikovci z Liptovského Mikuláša už teraz robia všetko preto, aby aj v nasledujúcich MASTERS WORLD CUP 2010 boli prítomní aj reprezentanti SR. Usporiadateľskú štafetu prevzalo kúpeľné mestečko Silver Start ( 1664 m) z kanadskej Britskej Kolumbie.

Autor: Ježo

One Response to “MASTERS WORLD CUP 2010”

  1. 1
    trener Says:

    Foto bude!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.