...

Loading

WP Shoutbox

Online
  • 0 Členovia
  • 9 Hostí.
Archív článkov

Jozef Štec na Memoriáli Jozefa Psotku.

            Pred dvadsiatimi šiestimi rokmi sa uskutočnila jedna z ďalších československých expedícií do Himalájí.

 Dňa 15.10 1984 na najvyšší vrchol sveta Mont Everest (8848 m) vystúpili dvaja slovenskí horolezci Zolo Demján a Jožo Psotka spolu s domorodým šerpom Ang Ritom. Pri zostupe z Južného sedla Ing. Jozef Psotka spadol do ľadovcového kotla známeho ako Cwm. Juzek, ktorý bol pod touto prezývkou veľmi známy a obľúbený, pád neprežil a tak ho ako päťdesiatročného pohltila ľadovcová trhlina. Pri nasledujúcej slovenskej expedícii vrchol Čomolugmy (domorodý názov Everestu) 17.10.1988 zdolal Jozef Just. Toho istého dňa sa naposledy z hrebeňa nad Južným sedlom (7986 m) ohlásili cez rádiové spojenie do základného tábora aj jeho traja spolulezci. Doteraz sa pod vrcholom Everestu nenašla žiadna stopa, ktorá by objasnila, čo sa vlastne s týmto naším špičkovým horolezcom mohlo stať. V objatí himalájskej Matky hôr tak večne snívajú nielen Jozef Psotka, ale tiež Dušan Becík, Peter Božik, Jaroslav Jaško a Jozef Just.

            Na počesť a spomienku na uvedené tragické udalosti usporiadal Horolezecký klub STU Bratislava, ŠK IAMES Kežmarok a Tatranská horská služba už XVI. ročník Memoriálu Ing. Jozefa Psotku. Keďže Sliezsky dom, kde boli tradične odštartované predchádzajúce ročníky, je v rekonštrukcii, štart a cieľ bol tentoraz pri hoteli SOREA na Hrebienku. Ako perličku uvádzam, že účastníci memoriálu boli poslednými hosťami pred jeho prestavbou novým majiteľom. XVI. ročník sa uskutočnil 16.10.2010. Priaznivé podmienky, oproti minulému roku, keď sa bežalo na náhradnej trati v čoskoro metrovej záľahe prachového snehu, umožnili absolvovať vysokohorskú variantu. Ženy a muži nad 50 a 60 rokov pretekali z Hrebienka na Sliezsky dom cez Poľský hrebeň, Prielom a Zbojnícku chatu späť na Hrebienok.

Muži pod 50 rokov absolvovali ešte druhú časovku od Zbojníckej chaty do Priečneho sedla a po jeho prekonaní bežali ďalej cez Teryho chatu, okolo Zamkovského chaty na Hrebienok. Časovku Hrebienok – Poľský hrebeň Jozef Štec z CAP Prešov (na snímke) absolvoval v čase 1:45:38 hod. a celú trať za 4:09:58 hod.

            Pre Klub alpinistov prešovských (CAP) je Memoriál Ing. Jozefa Psotku súčasne aj spomienkou a uctením si pamiatky dvoch ich bývalých členov. Na ľadovec pod vrchol prekrásnej sedemtisícovky Pumori (7145 m), ktorá sa vypína na nepálsko-tibetskej hranici oproti Mont Everestu vyniesli svoj hrob naši horolezeckí kamaráti. Ak si na nich spomeniete, nájdite si trošku času v tomto uponáhľanom globalizovanom svete na tichú modlitbičku pri obelisku, postavenom z úcty k Pavlovi Džurmanovi a Františkovi Miščákovi pri kostole Panny Márie v ich rodnej obci Svinia.

Prešovský Večerník, autor (Ješ).

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.