...

Loading

WP Shoutbox

Online
  • 0 Členovia
  • 1 Hosť.
Archív článkov

Nórsky pokus

Prednedávnom som bol pozrieť svoje ženy ako sa im darí v Nórsku. Darí sa im celkom dobre. Trochu im chýbam ale inak sú spokojné.

Ale nie o tom som chcel. Vrámci tých šiestich dňoch čo som tam bol, sme sa boli  s Tomášom a Luciou pozrieť na jednu lezeckú oblasť v regióne Voss. Volá sa to tam NÅLI a je to v kopcoch za dedinkou Horveid približne 30 km od centra Vossevangen. ( mapa tu: http://1881.to/DblX5R )

Nórsko je krajina fjordov, jazier, vysokých vodopádov a skalnatých útesov. Väčšina skál je ale z materiálu nevhodného na lezenie. Je to lámavá hornina zložená z rôznych druhov bridlíc. Videl som tam nádherné steny s obrovskými prevismi, ktoré ale boli neleziteľné práve kvôli nekvalitnej skale.

Nájde sa ale zopár miest, kde je skala kompaktná a lezenie je tam naozajstným zážitkom. Výhľad na nórsku krajinu z výšky je nezabudnuteľný.

Prvy sektor Tunel  Využili sme spoločný voľný deň Lucie a Tomáša a vybrali sme sa skúsiť nejaké cesty v Nåli. Ženy s deťmi sme poslali vlakom do Vossu. Ja s Tomášom sme zbehli na bicykloch do Flamu pre auto a vyzdvihli ich vo Vosse. Tomáš vedel približne kde to je, takže sme sa na cestu pýtali len raz. Posledný krátky úsek cesty z Horveidu ku skalám sa tvári že je platený, ale nikto tam nestojí a nevyberá poplatok. Odstavili sme auto na malom parkovisku pred tunelom rovno pod skalou. Boli tam nejaký traja týpci z ktorých bol jeden miestny a ostatní dvaja nemci či niečo také. Mali dokonca aj tlačeného sprievodcu, tak som si ofotil prvé 2 sektory (foto v galérii). Ten domorodec tvrdil, že sprievodca je aj na nete, tak som si dal takú námahu a našiel ho. Menší problém je to, že je celý po Nórsky: http://www.ivarvatne.com/vkk/kla_naal.html

Zdrhame z lejaku  Tak sme vybalili sersany na lezenie, potomstvo vyložili z auta do kočiarov nech sa vyspia na čerstvom vzduchu a pustili sa do najľahšej cesty – nejaká 4+ s pokračovaním cez previs za 7. Tomáš dal pokus aj cez previs ale nejak mu to nevyšlo, tak sme potom preliezli ostatní traja tú štyri plusku. Ja som to ťahal ako posledný a z už keď som nastupoval začalo jemne pršať. Kým som to doliezol, previazal a pozbieral tak už celkom slušne lialo. Medzitým dievčatá pobalili veci a deti do auta a zdrhali sme kade ľahšie. Cestou som ešte stihol spraviť foto skál z dola z dediny.

Oblasť je dosť veľká a celkom mladá. Podľa všetkého je tam veľa rozpracovaných projektov a miesta pre nové cesty (Haľky čo ty na to ;-). Je tam veľa viac-dĺžkových ciest, niektoré 4 až 5 dĺžkové. Väčsina ciest je okolo obtiažnosti 6 až 7, ale nájdu sa aj päťky a dokonca aj 8/8+.

A čo sa týka zoznamu lezeckých oblastí Nórska, prekvapivo ten najväčší som našiel na stránke filmu Change o Adamovi Ondrovi http://www.change-movie.com/cs/about/crags-and-routes . Pre inšpiráciu si pozrite film o filme: http://vimeo.com/68469466

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.