...

Loading

WP Shoutbox

Online
  • 0 Členovia
  • 2 Hostí.
Archív článkov

82. THT JAMES – Popradské pleso

Kto bol na 82. tradičnom horolezeckom týždni JAMES na Popradskom plese, musí súhlasiť, že týždeň od 10. do 17. 9. 2006 bol mimoriadne vydarený. Babie leto by nám mohol závidieť nejeden dovolenkár v Tatrách v letných mesiacoch. Keď k tomu prirátame dni plné krásneho tatranského lezenia a správna partia, čo viac si môže horolezec priať? Samozrejme ako pominulé roky nemohli na JAMESE chýbať ani capisti a to v zložení: náčelník Paľo Višňovský, podnáčelník Peter Mikloš, Rado Žák, Ľubo Maják, Chemik, Alica Naništová a Paľo Ivanecký.

Keďže peniaze sú stále najhlavnejším platidlom a jediný spôsob ako ich nemať je pracovať, celá banda sa nestretla naraz ale po častiach a podľa toho ako si ako vybavil dovolenku. V prvej várke šiel Ľubo Majáka a Peťo Mikloš ktorí vyrazili v nedeľu a už v ten deň stihli na rozlezenie vyliezť na ostrve cestu “V znamení špagety” za IV+. Na druhý deň šli pod Ošarpance kde sa im v J stene podarilo vyliezť Puškášovú cestu VI+. Večer sa k nim pridal Paľo Ivanecký. V utorok sa trojici Peťo, Ľubo a Paľo podarilo vyliezť na tej istej stene hneď vedľajšiu cestu od Plška VI-. V stredu sa tá istá trojka (keďže zvyšok bandy mal prísť až v štvrtok večer) vydala liezť do galérie ostrvy a tam vyliezla cestu Pavlín  Krajíček V+. V stredu večer prišla jediná naša ženská lezkyňa Alica. Štvrtok bol pre nás restday ale aj tak sme zašli do Ostrvy kde sme naliezli do cesty Dieška – Halás – Marek za VII- z ktorej sme potom aj zlanili. Večer odišiel Peťo Milkoš a prišli Náčelník (Višna), Rado Žák a Chemik. Celá banda sa v piatok zišla pod Ošarpancami. Trojka Ľubo, Chemik a Paľo vyliezli Puškášovú cestu v Z stene ošarpancov za V-VI. Višňa s Radom vyliezli v J stene cestu “Staré časy” za VI- a neskôr Višňa, Rado a Alica vyliezli v ten istý deň “Poľský komín” za III, čo bol vlastne Alicin krst na tatranskej žule. Večer odišli Chemik a Rado. V sobotu Ľubo s Paľom šli pod Dračí štít kde vyliezli cestu “Flinstonovci a Drak” za IV+ a Višňa s Alicou šli na Voliu vežu kde dali “Štáflovku” za V.

V sobotu sa lezenie pre nás skončilo a po sobotňajšom bankete by to bol v nedeľu čistý nezmysel a pokus o samovraždu. Okrem nádherného počasia a krásneho lezenia bol na 82. ročníku THT JAMES aj kvalitný program s hosťami zvučných mien. Program začal vo štvrtok a otvorilo ho premietanie lezenia v stredných horách v podaní Igora Kollera. V piatok o vysokých horách premietal legendárny najlepší český horolezec Joska Rakoncaj, ktorý bol hlavný hosť festivalu. Potom premietol svoj úžasný himalájsky triptich Peťo Hámor a na koniec Gabo Čmárik o prvovýstupe na “Starú sliepku” (Uli biaho) v Karakorame. Po nich už začal banket, večera a spoločná neviazaná zábava ako sa patrí až do rána. Súčasťou Jamesáckeho týždňa bolo aj uctenie si pamiatky zakladateľov spolku a našich kamarátov na symbolickom cintoríne, kde sme zapálili sviečky nášmu zosnulému členovi Tomášovi Grajciarovi. Kedže bolo 85 rokov od založenia spolku James, prevzali si ocenenia dlhoročný členovia za podporu, propagáciu a ich prácu na rozvoj nielen slovenského horolezectva. Nás najviac tešilo, že jedno z navyšších ocenení si prevzal aj náš člen Jožko Štec, ktorý dostal zlatý odznak pri príležitosti svojich 70tin a zároveň za dlhoročnú prácu, rozvoj a prpagáciu horolezectva.

Čo na záver? Nechcem sa opakovať, ale určite mi dá za pravdu každý, kto tam bol, že kto neprišiel môže ľutovať a už teraz sa tešíme na stretnutie s kamarátmi o ďalší rok.


Comments are closed.